Cukrzyca zwiększa ryzyko niepełnosprawności

24 lipca 2013, 11:40

W porównaniu do starszych niediabetyków, seniorzy z cukrzycą są o 50-80% bardziej zagrożeni niepełnosprawnością fizyczną.



Ultradźwięki poprawiają ludzką percepcję czuciową

14 stycznia 2014, 07:46

Naukowcy z Virginia Tech Carilion Research Institute zademonstrowali, że stymulacja ultradźwiękowa części kory odpowiedzialnej za przetwarzanie bodźców dotykowych z dłoni poprawia wyniki osiągane w różnicowaniu czuciowym.


Winogronowa ochrona siatkówki

30 maja 2014, 09:18

Dieta wzbogacona winogronami chroni strukturę i funkcje siatkówki.


Zdjęcia rakiety pomogą lądować na Marsie

20 października 2014, 12:45

NASA wykonała wysokiej jakości zdjęcia w podczerwieni przedstawiające należącą do firmy SpaceX rakietę Falcon 9 podczas jej ponownego wejścia w atmosferę Ziemi. Zdjęcia takie mogą dostarczyć bezcennych informacji, które pozwolą na przeprowadzenie przyszłych misji na Marsie.


Google i Microosft najbardziej etycznymi firmami IT

11 marca 2015, 09:31

Microsoft i Google, podobnie jak w ubiegłym roku, otrzymały tytuł najbardziej etycznych firm IT. Tytuł taki przyznaje Ethisphere Institute, niezależna organizacja promująca etykę w biznesie. Przedstawiciele Instytutu, uzasadniając swój wybór, stwierdzili, że obie nagrodzone firmy w praktyce stosują wysokie standardy etyczne nie tylko w odniesieniu do wszystkich swoich pracowników, ale również do partnerów, z którymi współpracują


Nowy lek do rzucania palenia - enzym z bakterii żywiących się nikotyną

7 sierpnia 2015, 10:52

Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zajmuje się obiecującym enzymem bakteryjnym, który ma szansę zostać wykorzystany w lekach pomagających rzucić palenie.


Cząstki kosmiczne dostarczą wskazówek nt. budowy piramid

19 stycznia 2016, 12:36

Już wkrótce międzynarodowy zespół naukowców ma się zająć analizą cząstek kosmicznych z wnętrza Łamanej Piramidy Snofru. Specjaliści liczą, że w ten sposób uda się ustalić, jak ją skonstruowano.


Mikrobiom i włókna pokarmowe zmieniają śluzowy żel w jelitach

15 czerwca 2016, 11:49

Naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologii (Caltech) wykazali, że wyściełający przewód pokarmowy śluz zmienia się pod wpływem mikrobiomu i błonnika.


Rozwiązano zagadkę tajemniczych fal nad Antarktydą

26 października 2016, 12:09

W 2011 roku naukowcy ze stacji McMurdo zauważyli na wysokości 30-115 kilometrów nad Antarktydą niezwykłe fale w atmosferze. Fale o długim okresie dochodzącym do wielu godzin były obserwowane przez kolejne lata


Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę

2 czerwca 2017, 11:32

Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy